Viva Gezond
Image default
Volksgezondheid en veiligheid

Een bril of contactlenzen

Je zicht is minder aan het worden, o jee. Maar hier is in de meeste gevallen gewoon iets aan te doen. Ten eerste laat je je beide ogen eens opmeten om te zien welke sterkte je uiteindelijk nodig hebt. Het opmeten van je ogen kan je trouwens bij een opticien, contactlensspecialist of optometrist laten doen. Deze kunnen door verschillende testen uit te voeren zien of je een min, plus of cilinder nodig hebt om weer goed te kunnen zien. Heb je alleen klachten met het lezen, ook dan kan deze sterkte gemeten worden. Is het duidelijk welke sterkte je nodig hebt, dan moet je kiezen welk hulpmiddel je zou willen dragen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een bril of voor contactlenzen om weer beter te gaan zien.

 

Kies je voor een bril

 

Kies je voor een bril om weer duidelijk te kunnen kijken, dan moet je eerst op zoek naar een leuk montuur wat bij je gezicht past. Monturen kan je o.a. passen in een optiekwinkel. Er zijn zowel metalen monturen, kunststof monturen en zelfs monturen van hout verkrijgbaar. Wil je trouwens dat een montuur opvalt? Dan kies je vaak voor een donker montuur of een montuur met veel kleur. Ook een montuur met een dikke montuurrand zal vaak opvallen.

 

Wil je wel een bril dragen maar wil je niet dat deze opvalt? Dan kies je vaak voor lichte kleuren, een dunne montuurrand of een montuur zonder rand, ook wel genoemd een glasbril. Heb je eenmaal een geschikt montuur gevonden dan wordt je geadviseerd door de opticien in de glaskeuze. Want er zijn zowel verteglazen. Leesglazen, multifocale glazen als ook glazen met een cilinder te krijgen.

 

Kies je voor contactlenzen

 

Kies je voor contactlenzen dan is dit vaak omdat je een bril niet mooi vindt. Je laat je adviseren door een contactlensspecialist of optometrist in de keuze. Er zijn namelijk ontzettend veel soorten contactlenzen verkrijgbaar en je kan niet zomaar op eigen houtje wat kopen, want het materiaal en type van de lens moet wel bij je ogen passen.

 

Enkele soorten contactlenzen die er op de markt zijn, zijn o.a. de daglenzen, weeklenzen, maandlenzen en jaarlenzen. Ook kan je kiezen voor harde lenzen, zachte lenzen of nachtlenzen.

 

De meeste mensen die contactlenzen gaan dragen kiezen uiteindelijk voor zachte contactlenzen. Zachte contactlenzen zitten namelijk heerlijk dit t.o.v. De harde lenzen die vaak dikker zijn. In principe kunnen de meeste mensen wel contactlenzen dragen, zelf als je van nature droge ogen hebt