Viva Gezond
Image default
Thuisgezondheid

12 grote voordelen van een spinningfiets thuis

12 grote voordelen van een spinningfiets thuis

Deze gids duikt in de voordelen van het gebruik van een spinningfiets thuis. Wat zijn de bewezen, wetenschappelijke redenen om een spinningfiets te gebruiken en is het iets voor jou? Sommige van deze voordelen zullen je versteld doen staan en zouden je voor lange tijd fitter en gezonder kunnen houden.

 • Het weer is altijd goed om thuis te spinnen

Het Britse weer verpest niet alleen BBQ’s, maar ook die vrije middag waarop u zou gaan fietsen. Gelukkig is een van de belangrijkste voordelen van thuis spinnen dat het weer en de temperatuur altijd precies goed zijn. Dat maakt een hoop tijd vrij, omdat je weet wanneer en hoe lang je indoor fietstocht duurt. 

 • Thuis fietsen is veilig

Een ander groot nadeel van buiten fietsen is het hebben van toegang tot veilig en geschikt fietsterrein. Voor mensen die in de stad wonen, kan fietsen bijzonder gevaarlijk zijn omdat je met zware voertuigen om de weg concurreert. Er is ook een verborgen kost van fietsen in vervuilde gebieden, het inademen van uitlaatgassen is niet goed voor je longen en gaat in tegen de gezondheidsvoordelen die de meeste fietsers proberen te behalen. Een ander groot voordeel van een spinningfiets thuis is dat je alleen gevaar loopt door uitdroging!

 • Het is goed voor je hart 

Spinningfiets thuis  is een uitstekende oefening omdat het, als een vorm van cardio, je hart doet pompen en veel calorieën verbrandt. Hoewel velen van ons zich concentreren op de onmiddellijke voordelen hiervan (namelijk gewichtsverlies), zijn er enkele zeer belangrijke voordelen op lange termijn als je je hart regelmatig aan een training met hoge intensiteit onderwerpt. Draag een hartslagsensor om zo de nauwkeurige waardes meten over gegevens van je hartslag. Met het spinnen kan je de waardes meten van je hartslag.

Hoe helpt spinning je hart? Het hart is een spier en zoals elke spier wordt het sterker naarmate het meer wordt gebruikt. Cardio (kort voor cardiovasculair) oefeningen bouwen het cardiovasculaire uithoudingsvermogen op, waardoor het hart efficiënter wordt in het rondpompen van bloed door het lichaam. Hoe beter uw hart hierin is, hoe minder slagen het per minuut hoeft te maken om zuurstof door het lichaam te pompen, wat resulteert in een lagere hartslag in rust. Een hartslag binnen een gezond bereik helpt je te beschermen tegen hartziekten, beroertes, hartaanvallen en andere potentieel dodelijke aandoeningen.

 • Spinning maakt je sterker

Hoewel een spinningfiets thuis, technisch gezien, geen krachttraining is, helpt het zeker bij het opbouwen van spieren en spieren in het onderlichaam. Zoals gezegd hebben spinningfietsen een reeks versnellingen waarmee je kracht kunt opbouwen – sneller dan je denkt! Het zal je verbazen hoe snel je onderlichaamspieren zich aanpassen en groeien om hogere versnellingen aan te kunnen. Zelfs als je je trainingsgegevens niet in detail wilt bijhouden, kan het ongelooflijk motiverend zijn om gewoon een hogere versnelling te bereiken dan je eerder kon of om meer tijd te besteden aan je hoogste versnelling.

 • Jij bepaalt de intensiteit van de training

Een van de beste dingen van thuis spinnen is dat je zelf de intensiteit van je training bepaalt. Zoals gezegd volgen de meeste fietsers een instructeur – persoonlijk of virtueel – die een versnellingsbereik en een streefcadans voor de klas aangeeft. De bediening van de fiets heb je echter helemaal zelf in de hand. Dit maakt spinning geschikt voor zowel beginners als gevorderden, dus je kunt je lesstijl kiezen op basis van je voorkeur voor de stijl van de instructeur, niet op basis van je fysieke mogelijkheden.

 

 • Spinning is een oefening met weinig impact

De meeste impact die je lichaam krijgt tijdens een goede spinning sessie thuis, is wanneer je billen het zadel raken. In tegenstelling tot meer impactvolle vormen van training (we kijken naar jou, loopband) heeft een serieuze spinningfiets thuis training praktisch geen impact op je gewrichten.

 • Verbeter uw evenwicht

Volgens een recente studie kan rechtop fietsen zoals spinning (of de gewone ‘buiten’-variant helpen de stabiliteit en het evenwicht te verbeteren, vooral naarmate we ouder worden. Er zijn aanwijzingen dat fietsen in verband wordt gebracht met meer kracht in de benen en een beter evenwicht, belangrijke risicofactoren voor vallen. Vastgesteld is dat stationair indoor fietsen de beenkracht, het spieruithoudingsvermogen, het evenwicht en de functionele vaardigheden vergroot bij gezonde volwassenen van middelbare leeftijd en ouder.

 • Met spinning kun je je sociale fix krijgen – zelfs thuis

Ons favoriete aspect van een spinningfiets thuis is iets dat de meeste mensen over het hoofd zien bij het kiezen van een sport: het sociale element. Verschillende spinninglessen hebben hun eigen sfeer. Bij sommige gaat het om kracht en prestaties, bij andere om een goede training, en er zijn er zelfs voor de gezelligheid. Instructeurs zijn vrolijke en motiverende mensen die je helpen je doelen voor die sessie te bereiken en rijders vormen een minigemeenschap, verbonden door enthousiasme en natuurlijke endorfine.

Hoewel je een thuisfiets kunt kopen en vooraf opgenomen workouts kunt volgen, raden we je aan om je aan te sluiten bij een virtuele spinstudio en mee te doen met live lessen. Door beperkingen op het gebied van de toegang en het aantal deelnemers zullen velen van ons niet persoonlijk kunnen spinnen, maar de geest van spinning leeft online voort!

 • Thuis kijkt niemand naar je!

Hoewel er waarschijnlijk ook niemand naar je kijkt in een spinningles (ze zijn te veel bezig met hun eigen training!) is een van de voordelen van een spinninfiets thuis hebben, met een online les of gewoon op eigen kracht, dat je je draai kunt vinden en vertrouwen kunt opbouwen in het comfort van je eigen huis. Als je ooit in een commerciële sportschool bent geweest en dacht dat die reeks spinfietsen er een beetje intimiderend uitzag, dan is je eigen huiskamer de perfecte plek om kennis te maken met spinning en je draai te vinden.

 • Je verbrandt veel calorieën

Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om erachter te komen dat spinning een zeer effectieve manier is om calorieën te verbranden. Iedereen die wel eens een spinningles heeft gezien, weet hoe heet, bezweet en buiten adem de deelnemers zijn. Spinning behoort tot de meest efficiënte vormen van lichaamsbeweging om calorieën te verbranden.

Hoeveel calorieën kun je met spinning thuis verbranden? Met een gemiddelde spinningles verbrand je ongeveer 400 calorieën per sessie. Of ongeveer 100 calorieën per 10 minuten. Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Je lichaamsgewicht, de intensiteit waarmee je spint, en de duur. Als je je er meer in wilt verdiepen, en dingen wilt aanpassen aan je lichaamsgewicht, kun je de waardes meten voor en na het spinnen.

 • Versterk je immuunsysteem

Er zijn maar weinig mensen die hun immuunsysteem niet willen verbeteren en versterken. In staat zijn om infecties te bestrijden en gezond te blijven is in 2022 belangrijker dan ooit. Wat u misschien niet weet, is hoe effectief het gebruik van een spinningfiets thuis kan zijn bij het versterken van uw afweersysteem. Uit een recente studie bleek dat bij fietsers de thymus (het deel van het lichaam dat de afweercellen maakt) evenveel cellen produceerde als bij jongere volwassenen. Aangezien de thymus gewoonlijk begint te krimpen vanaf ongeveer 20 jaar, is dit een hele prestatie!

 • Er beter uitzien en zich beter voelen

Er zijn 3 belangrijke voordelen om op een spinningfiets thuis te stappen als je er beter uit wilt zien en je beter wilt voelen.
Verbeterde spiertonus – Een deel van een goed lichaam gaat niet alleen over afvallen. Het gaat om het versterken van wat er is en het accentueren van je spiertonus. Regelmatig thuis spinnen zal je spieromvang en -vorm doen toenemen.
Gewichtsverlies – hoewel niets ‘vet verbrandt’, is spinning bijzonder goed in het verbranden van calorieën, waardoor je een calorietekort krijgt en je lichaam gewicht verliest. Vanwege het aantal calorieën dat je met een spinningfiets kunt verplaatsen, is het een van de betere apparaten om thuis in vorm te komen.
Stemmingverhogend – Er is veel bewijs dat je niet te veel hoeft te bewegen om je gevoel een flinke boost te geven. Zelfs een paar minuten kunnen uw stemming verbeteren en ervoor zorgen dat u zich gelukkiger voelt en zich beter voelt.
Het verband tussen lichaamsbeweging en stemming is vrij sterk. Onderzoekers hebben aangetoond dat zij stemmingsverhogende waardes meten binnen vijf minuten na matige lichaamsbewegingen.

spinningfiets