Viva Gezond
Image default
Voeding

Waarom zou iedereen een koolhydraatarm dieet moeten volgen?

Vet-fobische gezondheidswerkers en de media waren de eersten die het koolhydraatarme dieet demoniseerden. Vanwege het hoge vetgehalte gingen mensen ervan uit dat deze diëten het cholesterolgehalte zouden verhogen en hartaandoeningen zouden veroorzaken. Maar de tijden veranderen. Sinds 2002 zijn meer dan 20 menselijke onderzoeken naar koolhydraatarme diëten gedaan. In bijna al die onderzoeken presteren koolhydraatarme diëten beter dan de diëten waarmee ze worden vergeleken. Koolhydraatarme diëten stimuleren niet alleen gewichtsverlies, maar ze verbeteren ook de meeste risico variabelen, waaronder cholesterol. Alternatieven zoals koolhydraatarm pasta zijn in opkomst, omdat ze een keuze willen bieden aan mensen die een koolhydraatarm dieet volgen.

Koolhydraatarme vervangers eten

Ontbijtgranen zijn een van de hoofdbestanddelen van het huishouden en ze zijn de go-to-ontbijt maaltijd voor zowel kinderen als volwassenen. Je moet koolhydraatarme gezonde ontbijtgranen in huis halen. Dit zal gezond eten aanmoedigen.

Koolhydraatarme diëten onderdrukken je eetlust

De meest ernstige bijwerking van een dieet is honger. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom veel mensen ongelukkig zijn en uiteindelijk hun dieet opgeven. Een van de beste dingen van koolhydraatarm eten is dat het automatisch de eetlust vermindert. Studies tonen aan dat wanneer mensen koolhydraten elimineren en meer eiwitten en vet eten, ze veel minder calorieën consumeren. De eetlust van mensen neemt meestal af wanneer ze koolhydraten elimineren, en ze eindigen vaak met het consumeren van veel minder calorieën.

Koolhydraatarme diëten leiden tot meer gewichtsverlies

Een van de eenvoudigste en meest efficiënte strategieën om gewicht te verliezen, is het eten van minder koolhydraten. Volgens studies verliezen personen met een koolhydraatarm dieet sneller meer gewicht dan mensen met een vetarm dieet, zelfs wanneer de vetarme lijners opzettelijk calorieën beperken. Een reden hiervoor is dat koolhydraatarme diëten de neiging hebben om het lichaam van extra water te zuiveren. Omdat ze het insulinegehalte verlagen, beginnen de nieren extra zout uit te scheiden, wat resulteert in snel gewichtsverlies gedurende de eerste twee weken. Uit een onderzoek dat koolhydraatarme en vetarme diëten vergelijkt, blijkt dat mensen met een koolhydraatarm dieet 2-3 keer zoveel gewicht verliezen als vetarme lijners. Zonder honger te hebben!

Triglyceriden hebben de neiging om dramatisch te dalen

Triglyceriden zijn moleculen van vet. De hoeveelheid ervan in het bloed na een nacht vasten, wordt algemeen erkend als een substantiële risicofactor voor hartaandoeningen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de consumptie van koolhydraten, de primaire oorzaak van verhoogde triglyceriden. Wanneer mensen hun inname van koolhydraten verminderen, dalen hun bloed triglyceriden dramatisch. Ter vergelijking: vetarme diëten kunnen onder veel omstandigheden de triglyceriden laten stijgen. Koolhydraatarme diëten zijn buitengewoon succesvol in het verlagen van bloed triglyceriden, dit zijn vetmoleculen die in het bloed worden aangetroffen en een bekende risicofactor zijn voor hartaandoeningen.

 

 

https://zero3.nl/