Viva Gezond
Image default
Schoonheid

Hangende Huid rond de Ogen: Alles wat je moet weten over Dermatochalasis

Dermatochalasis: Wat het is en hoe het kan worden behandeld

Dermatochalasis is een medische aandoening die verwijst naar overtollige huid van de boven- en/of onderoogleden. Het is een veelvoorkomende aandoening die veel mensen treft naarmate ze ouder worden. In dit artikel bespreken we wat dermatochalasis is en de oorzaken en symptomen ervan. Voor behandelingsmogelijkheden voor deze aandoening kunt u terecht bij ooglidcorrectie Den Bosch.

Wat is Dermatochalasis?

Dermatochalasis is een aandoening waarbij de huid van de boven- en/of onderoogleden los en hangend wordt. Het treedt op als gevolg van de verzwakking van de huid en spieren rond de ogen, die optreedt naarmate we ouder worden. Dermatochalasis kan cosmetische zorgen veroorzaken, evenals functionele problemen zoals belemmerd zicht of oogirritatie.

Oorzaken en symptomen

De belangrijkste oorzaak van dermatochalasis is het natuurlijke verouderingsproces. Naarmate we ouder worden, verliest de huid haar elasticiteit en wordt het losser en de spieren rond de ogen worden zwakker. Er zijn echter andere factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoening, zoals genetica, blootstelling aan de zon en roken.

De symptomen van dermatochalasis zijn meestal mild en kunnen geen ongemak veroorzaken. In ernstige gevallen kan de overtollige huid het zicht belemmeren, waardoor het moeilijk wordt om in de bovenste of perifere gebieden van het gezichtsveld te zien. Daarnaast kan de overtollige huid oogirritatie, roodheid of droogheid veroorzaken.

Behandelingsopties

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor dermatochalasis, afhankelijk van de ernst van de aandoening. In milde gevallen is geen behandeling nodig en kan de aandoening worden beheerd met regelmatige oogverzorging praktijken zoals het dragen van een zonnebril of het gebruik van oogdruppels om droogheid te verlichten.

In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de overtollige huid te verwijderen. Deze operatie staat bekend als een blepharoplastiek en omvat het maken van kleine incisies in de oogleden om de overtollige huid en vet te verwijderen. De procedure wordt meestal onder lokale verdoving uitgevoerd en kan op poliklinische basis worden uitgevoerd.

In sommige gevallen kan blepharoplastiek worden gecombineerd met andere procedures zoals een wenkbrauwlift of facelift om een jeugdiger en verjongd uiterlijk te bereiken.