Viva Gezond
Image default
Schoonheid

Naar een kuuroord, iets voor jou?

Naar een kuuroord, iets voor jou? 

Een paar dagen naar een kuuroord kan wonderen doen voor je lijf en je geest. Je krijgt weer nieuwe energie. Je baadt even letterlijk in geneeskrachtige kruiden. 

Je bent gestrest, vermoeid of er ligt zelfs een burn-out op de loer? Dat is het moment waarop je jouw aktetas dames aan de kant moet zetten en heel goed voor jezelf moet gaan zorgen. Je hoeft echt niet meteen aan een sabbatical te denken, maar een paar dagen er tussenuit is wel aan te raden. 

Het is de eerste stap naar een tijdje rust en ruimte voor jezelf. Een verblijf in een kuuroord kan dan enorm veel goed doen. Klinkt misschien ouderwets, maar is het allerminst. Een retraite klinkt misschien wat hipper. Het komt er in ieder geval op neer dat je zowel je lijf als je geest even rust geeft en weer kunt opladen. Je komt als herboren terug en hebt weer nieuwe energie.  

Wat is een kuuroord eigenlijk? 

Het is al zo’n tweehonderd jaar geleden dat Sebastian Kneipp (ja, van die lekkere spulletjes voor in het bad en onder de douche), koudwatertherapie uitvond. Hij was natuurgeneeskundige en zag hier veel heil in. Hij creëerde zogenoemde kuuroorden. De gegoede burgerij had dat al snel in de gaten en deed zich tegoed aan een paar dagen of zelfs een langer verblijf in zo’n kuuroord. 

Duitsland kent er honderden. Vaak zijn ze op een prachtige locatie gevestigd. Je bent er midden in de natuur en je kunt je er letterlijk onderdompelen in modderbaden, zoutbaden, zwavelbaden en ga zo maar door. Je krijg er nieuwe energie van en je ontspant. 

Je kunt in de omgeving heerlijk wandelen, verblijft in een prachtige kamer, krijgt heerlijk te eten (zelfs als je gaat vasten) en kan gebruik maken van onder andere al die eerdergenoemde baden en van massages. Nee, die Nikkie laptoptas komt er niet aan te pas. Er is even geen werk, geen verplichtingen, een moetjes, geen haast, geen stress. 

Wie meent dat het er ouderwets aan toe gaat, omdat het al zolang bestaat, heeft het mis. Veel kuuroorden zijn het modernste neusje van de zalm. Het mag er dan soms uitzien als in de stijl van de belle epoque (Jugendstill), maar dat maakt het alleen maar fraaier. De inrichting en de apparatuur zijn hypermodern. 

Kies voor een Duits ‘Bad’ kuuroord


Er werken masseurs en behandelaars, voedingsdeskundigen en therapeuten. Je moet natuurlijk wel zelf goed checken of je daadwerkelijk een gekwalificeerd kuuroord bezoekt. Deze kuuroorden zijn overal ter wereld te vinden. Pak je tas dus maar vast, of raadpleeg even de tassen sale. Aan één tas heb je in principe genoeg, want de meeste tijd zal je er in een badjas of badpak rondlopen. Je kunt je de hele dag tegoed doen aan van alles wat gezond voor je is en waar je van ontspant. Of dat nu in een kuuroord in Portugal is of in Friesland. Maar zoals gezegd spant Duitsland wel de kroon als het gaat om ‘kuren’. Alle plaatsnamen met Bad ervoor kennen een kuuroord. Goedgekeurd door de autoriteiten.