Viva Gezond
Image default
Geestelijke gezondheid

Hoe gezond voel jij je?

Je gezondheid is een belangrijk goed. Toch doen we een hoop dingen waarvan je zou kunnen zeggen dat ze niet goed voor je gezondheid zijn. We roken, drinken, bewegen te weinig, werken teveel. Je kunt talloze voorbeelden verzinnen van gedrag en activiteiten die niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid. Maar wat minstens net zo belangrijk is: hoe gezond voel jij je?

Hoe je je voelt bepaalt je gedrag

Mensen die lekker in hun vel zitten en zich gezond voelen zijn eerder geneigd om gezond gedrag te vertonen. Ze gaan vaker sporten, letten beter op hun eten en roken niet. Juist wanneer je minder over jezelf en je gezondheid denkt, ga je ongezond gedrag vertonen. Emotie eten, roken, jezelf isoleren. Het zijn allemaal voorbeelden van gedrag dat mensen gaan vertonen wanneer ze in een mindere periode zitten. Dat is een paradox. Juist wanneer je je niet goed voelt zou je gezonder gedrag moeten gaan vertonen maar in werkelijkheid is dat juist andersom. Het toont aan hoe belangrijk het is om eerst aan je mentale gestel te werken voordat je allerlei aanpassingen in je dagelijks leven door gaat voeren.

Hoe doe je dat?

Het aanpassen van je mentale toestand vraagt om een open blik en een stuk zelfreflectie. Wat heeft ertoe geleid dat je je nu zo voelt? Wat voel je precies? Wat triggered negatieve gevoelens? Dat zijn best wel persoonlijke vragen die makkelijk gesteld worden maar soms heel moeilijk beantwoord kunnen worden. Schroom daarom niet om professionele hulp in te schakelen via de praktijkondersteuner bij de huisarts of een psycholoog.

Een andere manier om jezelf te motiveren is door te bewegen. Door te sporten, te wandelen of te fietsen kun je je hoofd leegmaken en negatieve gevoelens beter een plaats geven. Sporten werkt ook belonend. Of je nu een mooie glazen trofee wint of gewoon in een mooie omgeving een stevige wandeling hebt gemaakt, je krijgt er direct een goed gevoel van! Probeer het eens, je staat versteld van de impact op je gemoedstoestand!