Viva Gezond
Image default
Beroepen

Wat mag u verwachten van podotherapie?

Pijn onder het lopen is iets waar veel mensen last van hebben. Soms gaat het vanzelf over, maar soms is het chronisch en komt u er moeilijk vanaf. Dat kan een aantal redenen hebben. U heeft bijvoorbeeld een blessure, of u heeft diabetes. Maar soms zijn er ook oorzaken waar u geen weet van heeft, bijvoorbeeld de stand van uw voeten. In dat geval is het verstandig om een podotherapeut te benaderen. Podotherapie Zaanstad is hierin gespecialiseerd.

Wanneer is het raadzaam om naar een podotherapeut te gaan?

Bij Podotherapie Zaanstad behandelen wij mensen die allerlei klachten hebben. Ze zijn soms al bij de huisarts geweest, die een doorverwijzing heeft gedaan. Dat kan bijvoorbeeld zijn als de klachten al langer lopen, maar de oorzaak niet direct in verband gebracht is met een probleem vanuit de voeten. Andere mensen nemen rechtstreeks contact met ons op. Een verwijzing van de huisarts is namelijk niet noodzakelijk. Als u dus een vermoeden heeft waar de pijn vandaan komt, kunt u ook rechtstreeks bij ons terecht.

Wat doet een podotherapeut precies?

Rugpijn, kniepijn of andere klachten kunnen veroorzaakt worden door uw voeten. Dat is op zich logisch, want uw hele lichaamsgewicht rust op uw voeten. Als dat uit balans is, omdat uw voeten bijvoorbeeld niet goed staan tijdens het lopen, kunt u daar last van krijgen. Bij Podotherapie Zaanstad zien we dan ook uiteenlopende klachten, die net zo goed uiteenlopende oorzaken kunnen hebben. Want een sportblessure is herkenbaar, maar op het moment dat we te maken hebben met standafwijkingen van nagels en tenen, of houdingsklachten bij ouderen en kinderen, dan is er een specialist nodig om dit te kunnen constateren en op een adequate manier te behandelen. Daar hebben we bij Podotherapie Zaanstad deskundige podotherapeuten voor.

Is podotherapeut een erkend medisch beroep?

Iedere podotherapeut die bij Podotherapie Zaanstad werkt, heeft een opleiding gevolgd tot paramedisch specialist. Dat wil zeggen dat zij gespecialiseerd zijn in het herkennen en signaleren van klachten aan het bewegingsapparaat. Zij onderzoeken deze klachten en verhelpen ze ook. De opleiding die hiervoor gevolgd moet worden, is minimaal een vierjarige paramedische bachelor HBO opleiding. Daarnaast moet er een inschrijving zijn bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten, alsmede in het Kwaliteitsregister. Pas als je aan deze voorwaarden voldoet, is het wettelijk toegestaan om jezelf podotherapeut te noemen. De medewerkers van Podotherapie Zaanstad voldoen aan deze eisen.

Hoelang duurt een behandeling?

Het aantal behandelingen dat u zult krijgen, is uiteraard altijd afhankelijk van de ernst van de klachten. Maar als we het over een enkele behandeling hebben, dan kunt u rekenen op een duur van drie kwartier tot een uur. In eerste instantie zult u bij Podotherapie Zaanstad een intakegesprek krijgen, zodat wij een goed beeld krijgen van uw klachten. U kunt er ook rekening mee houden dat er wat lichamelijk onderzoek wordt gedaan, waarbij gelet wordt op het functioneren van lichaamsdelen als knieën en uw voeten natuurlijk. Nadat hiervan een goede analyse is gemaakt, kan een diagnose worden gesteld en zal Podotherapie Zaanstad een behandeladvies geven.

Zijn alle behandelmethodes gelijk?

Omdat iedereen anders is en ook de oorzaken van de klachten verschillen, bieden wij bij Podotherapie Zaanstad verschillende behandelmethodes, zoals strekoefeningen of medical taping. Maar het is ook mogelijk dat u via ons therapeutische steunzolen aangemeten krijgt. Wij stellen alles in het werk dat u weer pijnloos op pad kunt.