Viva Gezond
Image default
Alternatief

Inzicht in jezelf krijgen

Vaak heb je al een aardig beeld van wie je bent. Alleen soms loop je tegen dingen aan die maar terug blijven komen. Het is dan net of je niet verder komt met iets. Heb je bijvoorbeeld de neiging om elke keer iedereen te helpen, behalve jezelf? Dan kan dat ervoor zorgen dat je zelf een keer helemaal opgebrand raakt of telkens teleurgesteld bent als iemand niet wat doet met jouw hulp. Wil je van bepaalde herhalende patronen afkomen? Dan kan het handig zijn om inzicht te krijgen in jezelf. Hoe? Dat kan op verschillende manieren.

Enneagram

Een enneagram is een model waarmee je inzicht krijgt in wat bij jou overheerst. Iemand kan bijvoorbeeld heel erg, zoals al aangegeven, een helper zijn. Alleen het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld iemand bent die superloyaal is. Zoals wel vaker bij goede eigenschappen, is het zo dat als je erin doorslaat, het een eigenschap wordt die zich tegen je keert. Je kunt een enneagram van jezelf laten maken. Daar krijg je vervolgens tips bij hoe daarmee om te gaan. Een enneagram is dus ideaal om inzicht te krijgen in waar je tegen aanloopt.

Vraag het de mensen om je heen

Een andere manier om inzicht in jezelf te krijgen is om het te vragen aan de mensen om je heen. Vraag bijvoorbeeld of ze jou in vijf woorden bijvoeglijke naamwoorden en zelfstandige naamwoorden kunnen omschrijven. Daar zijn genoeg lijstjes van te vinden op het internet. Kies mensen waarvan je denkt dat ze je ook zeggen wat dat je misschien niet wil horen. Het bijzondere hiervan is namelijk dat je zo ook inzicht krijgt in je eigen blinde vlek. Dat is iets dat anderen bij jezelf zien, terwijl je dat zelf niet ziet. Het schijnt toch echt zo te zijn dat iedereen die blinde vlek heeft. Dus laat jezelf eens verrassen. Misschien is het zomaar eens een mooi cadeau, een kans voor groei.

https://cookcoaching.nl/coaching/enneagram/het-enneagram/