Viva Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Wat moet ik doen bij duizeligheid

Duizelig zijn is totaal geen pretje. Je bent compleet de controle over je lichaam kwijt en je weet vaak niet wat je moet doen. Soms kan duizeligheid zo erg worden dat je zwart ziet voor je ogen en op een gegeven moment flauw valt. Flauwvallen kan een vervelende en enge ervaring zijn en dus wil je dit graag voorkomen. Het is dan ook belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren wanneer je je duizelig voelt. Vaak heeft dit een logische verklaring en probeert je lichaam je te waarschuwen. In deze blog zal er informatie gegeven worden over wat je moet doen als je duizelig bent. 

Wat te doen? 

Als je je duizelig voelt, dan is het verstandig om meteen te gaan zitten of te liggen. Dit verkleint de kans dat je omvalt. Zo heb je dus ook minder kans op blessures. Het is dan ook goed om wat water te drinken. Vaak is het zo dat wanneer je duizelig bent, dat je ook uitgedroogd bent. Het is dus goed om altijd water te drinken als je je duizelig voelt. Wacht wel eerst even voordat je je goed genoeg voelt om te lopen. Als er iemand bij je in de buurt is dan kan je ook aan diegene vragen om een glas water te geven. 

Wat te doen als je vaker last hebt van duizeligheid 

Als je vaker last hebt van duizeligheid dan is het allereerst verstandig om naar de dokter of een fysiotherapie voor duizeligheid te gaan. De dokter kan dan bekijken of er niet iets heftigs aan de hand is met je lichaam. Er is dan ook een kans dat het met iets groters te maken heeft als duizeligheid vaker voorkomt. Laat dit dus dan ook altijd eerst nakijken door een dokter.  Wel kan je zelf ook al dingen doen wanneer je vaker last hebt van duizeligheid. Vermijd vooral alcohol, cafeïne en tabak, omdat dit je symptomen kan verergeren. Drink voldoende water en slaap voldoende. Probeer dan ook minimaal 8 uur per dag te slapen. Als je de reden weet waarom je duizeligheid raakt, dan is het vooral goed om deze dingen te vermijden.