Viva Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Effectief van een verslaving af? Een klinische behandeling in Zuid-Afrika helpt!

Het is voor mensen die te maken hebben met een verslaving niet makkelijk om hier weer vanaf te komen. Willen is in zo’n geval eigenlijk veranderd in moeten. Je wil niet meer jouw favoriete genotsmiddel tot je nemen, maar je hebt steeds meer het gevoel dat het moet. Het maakt hierbij niet uit of je verslaafd bent aan alcohol, pijnstillers, gamen, of seks. Het is dan goed om je hiervoor te laten behandelen door professionals. Een avondbehandeling of dagbehandeling is hier een goede oplossing voor, alleen is dat niet in alle gevallen ook daadwerkelijk effectief. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de symptomen die je hebt te heftig zijn voor een dergelijke vorm van behandeling. In zulke gevallen is het beter om jezelf klinisch te laten behandelen. Je krijgt dan 24/7 de zorg die je nodig hebt, in een veilige omgeving. In dit blog vertellen we je meer over hoe je herkent dat jijzelf, of een naaste, verslaafd is en in welke gevallen het een goed idee is om voor een klinische behandeling van een verslaving te gaan.

Signalen dat iemand verslaafd is

Er is een aantal signalen waaraan je herkent dat iemand verslaafd is, of dat je zelf gebaat bent bij professionele hulp om van een verslaving af te komen.

  • Er is een drang om bepaalde handelingen te verrichten, of om een middel te gebruiken. Deze drang is ook niet zomaar weg te drukken;

  • Je hebt zelf wel eens geprobeerd om te stoppen, maar dat is niet gelukt;

  • De dosis van het middel die je nodig hebt om je kick te krijgen wordt steeds groter;

  • Als je een middel niet gebruikt krijg je te maken met afkickverschijnselen;

  • Andere’s hobby’s en bezigheden verdwijnen op de achtergrond, zodat er meer tijd overblijft voor de verslaving;

  • Zelfs als iemand problemen krijgt binnen de relationele sfeer blijft men doorgaan met gebruiken;

  • Het dagelijks leven wordt steeds meer belemmerd door de verslaving.

Wanneer je merkt dat je te maken hebt met een of enkele van bovenstaande signalen, of als je iemand kent die hier moeite mee heeft, dan is er sprake van een serieuze verslaving. Het is dan goed om professionele hulp in te schakelen. Dit is zeker het geval als iemand te maken heeft met alle bovenstaande symptomen. In zo’n geval moet er ook absoluut gedacht worden aan een klinische behandeling.

Wat kan je verwachten van een klinische behandeling in Zuid-Afrika?

Een klinische behandeling in Zuid-Afrika is een goede keuze als een verslaving zeer serieuze vormen aan heeft genomen. Indien je dan gaat voor een dergelijke behandeling, dan word je weggehaald uit je dagelijkse omgeving met al haar triggers. Je komt in een veilige omgeving terecht waar ervaren, kundige mensen voor je zorgen. We hebben het hier over een strikt, intensief traject dat zes weken duurt. Men volgt dan een behandeling die helemaal is afgestemd op de persoonlijke situatie. Er wordt bij deze therapie onder andere gebruikgemaakt van inzichtgevende psychotherapie en cognitieve gedragstherapie. Ook zijn coaching, mindfulness, groepstherapie en lichaamsgericht werken onderdeel van deze therapie. Er is gekozen voor therapie in Zuid-Afrika, aangezien men zich hier bevindt in een rustgevende omgeving die inspireert en uitnodigt om met jezelf in contact te komen. Hier heb je, onder begeleiding van een team aan specialisten, alle rust en tijd om goed te herstellen.

Dit traject begint met een intakegesprek met een psychiater. Deze stelt een indicatie. Ook wordt er dan gekeken of het nodig is om voor de klinische behandeling nog een detox-behandeling uit te laten voeren.

Vergoeding van de kosten van een behandeling in Zuid-Afrika

Waarschijnlijk wil je wel weten of de kosten van een afkickkliniek in Zuid-Afrika vergoed worden. Indien je kiest voor een behandeling bij Recovery MHC is het mogelijk om dit door je zorginstelling te laten vergoeden. Recovery MHC is namelijk een erkende GGZ-instelling met een Wtza-vergunning. Nadat onze psychiater een indicatie heeft gesteld, wordt er een machtiging aangevraagd bij je zorgverzekeraar voor toestemming. Deze zal dan een beslissing nemen of dit daadwerkelijk gegeven kan worden of niet. Bij positieve indicatie staat niks een behandeling in Zuid-Afrika meer in de weg!