Viva Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Pigment behandeling met een pigmentlaser

Pigmentatie speelt een belangrijke rol in onze huid en is verantwoordelijk voor de kleur ervan. Het belangrijkste pigment dat verantwoordelijk is voor de huidskleur is melanine. Melanine wordt geproduceerd door melanocyten, speciale cellen die zich in de bovenste laag van de huid bevinden, bekend als de epidermis.

Het primaire doel van melanine is om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van ultraviolette (UV) straling van de zon. Melanine absorbeert UV-stralen en voorkomt zo dat ze diep doordringen in de huidlagen, waar ze DNA-schade kunnen veroorzaken en het risico op huidkanker kunnen verhogen. Dit is de reden waarom mensen met een donkere huidskleur over het algemeen beter beschermd zijn tegen de zon dan mensen met een lichtere huidskleur.

Het ontstaan van pigmentatie begint in de melanocyten. Deze cellen produceren melanine door een proces dat melanogenese wordt genoemd. Melanogenese omvat verschillende stappen. Ten eerste worden tyrosine, een aminozuur dat in ons lichaam voorkomt, omgezet in het enzym tyrosinase. Vervolgens wordt tyrosinase gebruikt om tyrosine om te zetten in melanine. Er zijn twee hoofdtypen melanine: eumelanine, dat verantwoordelijk is voor donkerbruine tot zwarte kleuren, en feomelanine, dat verantwoordelijk is voor gele tot rode kleuren.

De hoeveelheid melanine en de verdeling ervan in de huid bepalen de individuele huidskleur. Mensen met een hogere productie en ophoping van melanine hebben over het algemeen een donkerdere huidskleur, terwijl mensen met een lagere melanineproductie een lichtere huidskleur hebben. Naast het bepalen van de huidskleur speelt melanine ook een rol bij het kleuren van andere structuren in ons lichaam, zoals onze ogen en het haar. De hoeveelheid en het type melanine beïnvloeden de kleur van ons haar en de iris van onze ogen.

Het niveau van pigmentatie kan ook worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder genetica, blootstelling aan de zon, hormonen, leeftijd en bepaalde medische aandoeningen. Sommige mensen kunnen overmatige pigmentatie ervaren, zoals sproeten, ouderdomsvlekken of hyperpigmentatie, terwijl anderen juist last kunnen hebben van onvoldoende pigmentatie, zoals vitiligo, waarbij delen van de huid hun pigment verliezen. Al met al speelt pigmentatie een cruciale rol in het beschermen van onze huid tegen schadelijke UV-straling en draagt het bij aan onze individuele huidskleur en het uiterlijk van andere gekleurde structuren in ons lichaam.

Met een pigmentlaser is het gelukkig tegenwoordig mogelijk om pigmentvlekken te behandelen. Lees meer!

Last van ongewenste pigment? Kies voor een pigmentbehandeling!

Voor mensen die last hebben van overtollige pigmentatie, zoals sproeten, ouderdomsvlekken of hyperpigmentatie, kan een bezoek aan een gespecialiseerde huidkliniek zoals BodySilk Laser Clinic een goede optie zijn. BodySilk Laser Clinic is een bekende kliniek die gespecialiseerd is in verschillende huidbehandelingen, waaronder pigmentbehandelingen. Ook voor pigmentvlekken tijdens of na een zwangerschap kun je terecht bij BodySilk!

Bij BodySilk Laser Clinic maken ze gebruik van geavanceerde laserapparaten die specifiek ontworpen zijn voor een effectieve pigmentbehandeling. Deze laserapparaten kunnen gericht werken op de overmatige pigmentatie in de huid zonder de omringende huid te beschadigen. Ze maken gebruik van specifieke golflengtes van licht die selectief worden geabsorbeerd door het overtollige pigment in de huid. Het geabsorbeerde licht wordt omgezet in warmte, waardoor het overtollige pigment wordt afgebroken of opgeruimd door het lichaam.

Deze geavanceerde laserbehandelingen bij BodySilk Laser Clinic zijn over het algemeen veilig en effectief. De behandelingen worden uitgevoerd door ervaren huidspecialisten die bekend zijn met de nieuwste technologieën en technieken op het gebied van pigmentbehandeling. Voordat de behandeling begint, zal een specialist de huid van de patiënt evalueren om het juiste behandelplan op te stellen dat is afgestemd op hun specifieke behoeften en huidtype.

Het aantal benodigde behandelingen kan variëren, afhankelijk van de ernst van de pigmentatie en de reactie van de huid op de behandeling. Na de behandeling kan er een lichte roodheid of zwelling optreden, maar dit verdwijnt meestal snel. Het is belangrijk om na de behandeling de instructies van de huidspecialist op te volgen, zoals het vermijden van blootstelling aan de zon en het gebruik van zonnebrandcrème om de huid te beschermen.

Over het algemeen kan een pigmentbehandeling bij BodySilk Laser Clinic helpen om overtollige pigmentatie te verminderen of zelfs volledig te verwijderen, waardoor de huid een egalere en helderdere teint krijgt. Het is echter altijd raadzaam om een consultatie te plannen bij de kliniek om de specifieke mogelijkheden en verwachtingen te bespreken voordat u een behandeling ondergaat.

https://www.bodysilk.nl/