Viva Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Koopgids: De beste hondenkam kortharig kiezen

Koopgids: De beste hondenkam kortharig kiezen

De lengte van het haar van een hond is vaak een factor bij de keuze van een hond als huisdier. Hoewel kortharige honden minder aandacht aan verzorging vragen dan langharige, moeten ze toch wekelijks geborsteld worden om hun vacht gezond en glanzend te houden. Door het verharen komen klonten haar in huis, maar door te borstelen worden losse haren opgevangen en in de vuilnisbak gedeponeerd. U hebt verschillende opties voor verzorgingsproducten, maar welke hondenkam kortharig u ook kiest, u kunt deze gids gebruiken voor tips over hoe u uw huisdier veilig en effectief kunt verzorgen.

Verzorgingstips

Hoewel sommige huisdieren genieten van de ervaring, is borstelen niet voor elk dier aangenaam. U kunt uw hond aanmoedigen om ontvankelijker te zijn voor het proces door smakelijke traktaties te geven na elke borstelbeurt. Positieve bekrachtiging is een praktische trainingstechniek, die wonderen doet bij het verzorgen van schuwe huisdieren.

Om huidirritatie te voorkomen en uw huisdier rustig te houden tijdens het borstelen, kunt u:

 • Hondenkam kortharig in de richting van de haargroei.
 • Gebruik alleen borstels op nat haar die ontworpen zijn voor nat en droog gebruik.
 • Oefen lichte druk uit wanneer u een slickerborstel gebruikt. Met te veel kracht duwen kan aan de vacht trekken en de huid krabben.
 • Schreeuw niet tegen uw pup als het borstelen moeilijk wordt. Blijf kalm en prijs uw hond voor zijn braafheid.
 • Wacht met borstelen tot het dier gegeten heeft. Hongerige pups zijn eerder geneigd aan de hondenkam kortharig te knagen terwijl u aan het borstelen bent.
 • Neem een partner om u te helpen bij het borstelen als uw huisdier de neiging heeft om te wiebelen tijdens het borstelen.
 • Als de hondenkam kortharig beschadigd raakt of verroeste haren heeft, gooi hem dan bij het afval.
 • Bewaar uw hondenkam kortharig op een veilige plaats zodat uw huisdier er niet op kan kauwen.
 • Neem contact op met een professionele trimsalon als verwarde of gematteerde haren niet kunnen worden gladgestreken met uw gereedschap. U kunt ook uw honden trimmen.
 • Als u een grote hoeveelheid roos ziet tijdens het borstelen, maak dan een afspraak met uw dierenarts om uw huisdier te controleren op huidaandoeningen.
 • Als uw pup nog steeds bang is als u de borstel tevoorschijn haalt, moet u misschien een andere borstel of ander gereedschap gebruiken dat zachter is voor kort haar. Gladdere borstels en de-shedding tools lijken meer losse haren te verwijderen dan andere borstels, maar ze kunnen soms te schurend zijn op honden met een dunnere vacht. Als uw hond niet houdt van het gevoel van scherpe haren, kunt u een van deze alternatieven gebruiken.

Handschoenen

Grooming handschoenen zijn een geweldige optie voor honden met een lichtere vacht. De nitrilnoppen op de handschoenen verwijderen losse haren en masseren de huid van het dier. De meeste honden en katten vinden het heerlijk om met handschoenen te worden verzorgd omdat ze minder schuren dan borstels, maar ze kunnen een aanzienlijke puinhoop veroorzaken in vergelijking met slickers en de-shedding tools. De handschoenen houden de losse vacht niet goed vast, en het meeste komt op uw schoot of vloer terecht.