Viva Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Duizeligheid en fysiotherapie

Wat is duizeligheid?

Wanneer de evenwichtsorganen niet goed of deels werken ontstaat er duizeligheid. Dit is een gevoel die veelal bekend is bij de meeste mensen. Het is een gevoel van zwakheid in de benen en alsof alles draait. Hierbij is rechtop staan en lopen moeilijk en in sommige gevallen kan deze duizeligheid leiden tot overgeven.

 

Oorzaken duizeligheid

Duizeligheid is een aandoening die door meerdere factoren kan ontstaan. De grootste oorzaak is een probleem met evenwicht en dit wordt bepaald door:

  • De evenwichtsorganen
  • De spieren
  • De ogen

Wanneer er een probleem is bij één van deze organen kan dat duizeligheid als gevolg hebben.

Bij duizeligheid heeft men vaak met aspecifieke symptomen te maken, dit betekent dat de oorzaak niet direct vast te stellen is. wat hierbij kan helpen is het controleren op andere aandoeningen die duizeligheid als symptoom hebben zoals:

 

Klachten duizeligheid

Duizeligheid kan voor een onzeker gevoel zorgen omdat u niet weet wanneer de klachten weer komen optreden. Dit zorgt ervoor dat dagelijkse taken lastig uit te voeren zijn. De aandoening kan ontstaan bij snelle bewegingen zoals omdraaien en opstaan. Andere klachten zijn ook:

  • Hyperventilatie
  • Bloeddrukschommelingen
  • Migraine

In de meeste gevallen is duizeligheid geen reden tot paniek. Het gaat vaak vanzelf weer over en heeft dan ook geen onderliggende aandoening als oorzaak. Mocht u echter langere tijd klachten ervaren van duizeligheid dan is het verstandig om een afspraak te maken met de fysio.

 

Behandeling

Bij de behandeling zal de fysiotherapeut eerst een mondeling onderzoek doen hierbij is het belangrijk dat er een goed beeld wordt gecreëerd van welke klachten de patiënt ervaart en wat de mate is van de duizeligheid. Vervolgens wordt er een plan gemaakt om het evenwichtsorgaan te laten herstellen dit gebeurt door middel van een oefenprogramma waarbij met name de nekspieren centraal staan. Vaak verhelpt dit de symptomen maar mocht u nog steeds last hebben dan is dry needling een mogelijke behandeling. Hierbij wordt een kleine naald in de huid geprikt waarbij specifieke zenuwen worden geprikkeld.

https://fysiotherapeut-denhaag.nl/