Viva Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Bewegen met Osteoporose?

Osteoporose wordt in de volksmond ook wel botontkalking genoemd, waarbij de botten dus brozer worden. Dit heeft een afname van de botsterkte als gevolg waardoor de kans op een botbreuk groter wordt. Osteoporose is een veelvoorkomende aandoening bij 50+’ers.

 

Hoe ontstaat Osteoporose? 

In principe is ouderdom de oorzaak van osteoporose. Als wij de leeftijd van 35 hebben bereikt, beginnen onze botten af te breken i.p.v. aanmaken. Osteoporose is een “stille” aandoening en wordt vaak pas geconstateerd na een botbreuk. 

Echter zijn er wel bepaalde bevolkingsgroepen die een verhoogd risico hebben op osteoporose, namelijk:

  • Lichaamsgrootte;
  • Mensen met een slechte levensstijl als overmatig drinken en/of roken;
  • Mensen die te weinig bewegen;
  • Mensen met een tekort aan vitamine D of Calcium;
  • Mensen met een familiegeschiedenis rondom osteoporose.

 

Beweging werkt stimulerend! 

Het is bewezen dat bewegen juist een positief effect heeft. Met een speciaal oefenprogramma met o.a. gewicht dragende oefeningen, weerstandtrainingen en balansoefeningen. Ieder onderdeel van dit oefenprogramma heeft een eigen doelstelling. Zo zijn gewichtdragende oefeningen goed om de botmassa te maximaliseren of te behouden. Weerstandtrainingen zijn bedoeld om de spierbelasting te stimuleren en balansoefeningen zijn gericht op het verbeteren van de neuromusculaire functies van het lichaam (met name de onderste ledematen).

 

Fysiotherapie bij Osteoporose 

De fysiotherapeuten van B&B Healthcare zullen een individueel programma maken om uw algehele gezondheid te verbeteren en de kwaliteit van de botstructuur te behouden. Van valpreventie tot aan houdingsadvies.

Op onze fysiopraktijk in Maassluis werken veel specialisten die veel ervaring hebben met patiënten met osteoporose.

https://benbhealthcare.nl/