Viva Gezond
Image default
Verslavingen

De parel van het land, het witte goud of de koningin van de groente

Door velen als een heel bijzondere groentesoort gezien: de asperge. Zowel de witte als de groene asperge vallen bij een heleboel mensen goed in de smaak. De asperge kun je scharen onder de lelieachtigen, zoals prei, knoflook, de narcis en de lelie. Als je een moestuin hebt, kun je er beter niet voor kiezen om asperges te kweken. Dit kan het beste bij een professionele aspergekwekerij.

Leuke feiten over asperges

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de asperge een seizoengroente is. De aspergeperiode liep van oudsher van eind april tot 24 juni. Daarnaast is het voor veel mensen niet bekend wat nou het echte verschil is tussen groene en witte asperges. Eigenlijk is er geen verschil. De groene asperge wordt bovengronds geteeld. Door het licht kleurt de asperge groen. De smaak van groene asperges is dan ook wat sterker en pittig. Witte asperges hebben een minder sterke smaak. Deze asperges groeien onder de grond en in het donker. Dat laatste zorgt er dan ook voor dat deze asperges wit zijn. Haal je lekker wat asperges in huis, zorg dan dat je ze in een vochtige doek wikkelt en in de koelkast bewaart. Ze zijn dan zo’n 2 dagen goed. Een asperge bevat amper calorieën, maar is rijk aan ijzer, calcium en kalium. Ze zitten bomvol met vitamine B en C.

Gerechten met asperge

Je kunt ongelooflijk veel bereidingen maken met asperges (zowel wit als groen). De groene asperge wordt vaak geblancheerd en daarna bijvoorbeeld kort gegrild. Of alleen grillen kan natuurlijk ook. Groene asperge smaakt heerlijk in een salade of is lekker met een vinaigrette van sjalot, kruiden en balsamicoazijn eroverheen. De witte asperge kun je traditioneel eten met wat nieuwe aardappeltjes, een botersausje met peterselie en gekookte eieren. Hierbij kun je zalm of lekkere ham serveren. Tegenwoordig worden de bereidingen steeds creatiever. Zo kun je bijvoorbeeld ook een aspergequiche met zalm maken. Een hartige taart zoals een aspergequiche met zalm, doet het ook goed als borrelhapje op een feestje of als snack tijdens een picknick.