Viva Gezond
Image default
Organisaties

Op welke manieren kan geregistreerd partnerschap van pas komen?

Op welke manieren kan geregistreerd partnerschap van pas komen?

Het wordt in een relatie op een gegeven moment tijd om een stap verder te nemen. Eén van de manieren waarop dit gedaan kan worden, is door middel van een geregistreerd partnerschap. Veel mensen vinden dit een manier van verbinden die veel lijkt op het trouwen. Echter zijn er wel een aantal verschillen. Aangezien dit best lastig is, is het niet altijd even duidelijk op welke manieren geregistreerd partnerschap van pas kan komen. Daarom gaan we in dit artikel kijken op welke manieren geregistreerd partnerschap van pas kan komen. 

Wat is geregistreerd partnerschap?

Er zijn steeds meer mensen die ervoor kiezen om een geregistreerd partnerschap af te sluiten. Het is een soort manier om via de wet te trouwen. Echter zijn de kosten geregistreerd partnerschap een stuk minder hoog dan bij het trouwen. Dit heeft ermee te maken dat je bij een geregistreerd partnerschap niet te maken hebt met een groot feest die je moet geven. Voor veel mensen is dit erg prettig om te weten. Hierdoor heb je ook een beetje een antwoord op de vraag wat is geregistreerd partnerschap. Dit kan namelijk prettig zijn om te weten voor veel mensen. 

Het geld met geregistreerd partnerschap

Op het moment dat je voor een geregistreerd partnerschap kiest, krijg je te maken met het geld. Dit heeft ermee te maken dat hier een aantal afspraken over gemaakt worden. Aangezien je volgens de wet partners bent, is het de bedoeling dat jullie samen pensioen opbouwen. Het pensioen dat er tijdens het geregistreerd partnerschap opgebouwd wordt, hebben jullie daarom beide recht op. 

Als jullie wat ouder zijn, is het ook belangrijk om dingen af te spreken over wanneer de ander overlijdt. Dit kan namelijk wat meer zekerheid bieden. De ander heeft namelijk direct recht op de erfenis. Hierdoor is het ook aan deze persoon om ervoor te zorgen dat het testament van de ander vervuld wordt. Via een geregistreerd partnerschap is het mogelijk om ervoor te zorgen dat je zeker weet dat de erfenis goed terecht gaat komen. 

Kinderen met geregistreerd partnerschap

Op het moment dat je minderjarige kinderen hebt en je voor een geregistreerd partnerschap gaat, krijg je te maken met een aantal regels. Dit heeft ermee te maken dat kinderen ook zekerheid nodig hebben. Een geregistreerd partnerschap is normaal op te zeggen zonder rechter. Als er minderjarige kinderen in het spel zijn, moet je hier echter voor naar een rechter toe gaan. Verder is het ook verplicht om alimentatie te betalen als jullie uit elkaar gaan. 

Als jullie samen bezig gaan met kinderen, worden jullie direct allebei gezien als gezaghebbende over het kind. Het is niet nodig om hier eerst helemaal voor naar de gemeente te gaan. Op het moment dat je kinderen krijgt zonder dat je geregistreerd partner bent, is het wel nodig om hiervoor naar de gemeente toe te gaan. Daarom is dit een groot voordeel als je geregistreerd partner gaat worden. Veel mensen vinden dit dan ook erg prettig.